Orkesterfestival 2025


Syskonorkestrarna i Väst bjuder in till;

Orkesterfestival 19–20 september 2025 i Frihamnskyrkan, Göteborg

Konferensens upplägg

Fredagen den 19 september kl. 16.00 går startskottet för orkesterfestival 2025. Invigningstalare är Anna-Karin Larsson, VD för Sveriges Nationalorkester Göteborgs Symfoniker. Där efter under fredag och lördag bjuder festivalen på 13 konserter, 3 workshops för musiker, 6 seminarium för alla intresserade, utställning med bland annat musikhandlare, instrumentbyggare, nothandlare, instrumentreparatörer och information från våra samarbetspartners.

Ingen entréavgift utan alla konserter och seminarier är helt gratis. Kyrkans café har öppet under hela konferensen.

Festivalen 2025 är den femte festivalen som görs i syskonorkestrarnas regi. Vi är väldigt tacksamma till Frihamnskyrkan som upplåter lokaler för festivalen vilket gör att hela utbudet kan möjliggöras i samma byggnad under hela festivalen.

Konferensens tema – från stuprör till hängränna

I år kommer vi lyfta fram vikten av den musikaliska infrastrukturen som bygger upp vårt gemensamma musikliv i Västsverige. Kulturskolor, privata musikskolor, musikklasser, musikgymnasier, folkhögskolor, högre utbildning, fritidsorkestrar, orkesterföreningar, professionella orkestrar och aktörer – alla är viktiga delar i den musikaliska infrastrukturen. Det flera aktörer för fram är att man arbetar, oftast väldigt framgångsrikt, i sitt eget stuprör, men att man saknar helhetsbilden och kontakt med andra.

I festivalen vill vi på olika sätt öka möjligheten till kännedom om varandra, öka nätverkandet, öka incitament för samarbeten, vidga vyerna och möjligheterna till framtida samarbeten. Vi är alla beroende av varandra och att öka kunskapen om varandras unika förmågor kan leda till fruktbärande samarbeten. Tillsammans är vi starkare än vad vi är som enskilda parter. Från stuprör till hängränna!

Nytt för i år är att vi inbjuder Kulturskolan på ett särskilt sätt. Vi vill både för lärare, elever och föräldrar synliggöra vilka möjligheter som finns både för de som vill satsa på ett professionellt spelande och för de som vill ha det som en meningsfull hobby. Att spela ett orkesterinstrument kan ge så mycket tillbaka under många, många år framöver.

Vad kan man förvänta sig?

Vi tror och arbetar för att överträffa 2023 års succé som i sig var den största festivalen hittills. Här kommer lite statistik och siffror från festivalen 2023

  • Alla konserter och seminarium var helt gratis
  • 3500 var uppskattningsvis den totala publiksiffran på samtliga konserter under två dagar
  • 12 konserter gavs av 12 orkestrar under de två dagarna
  • 43 olika verk framfördes i olika stilar, både nyskrivna verk för festivalen och flera hundra år gammal musik
  • 340 namngivna musiker och sångare deltog i orkestrarna
  • 120 musiker var med på våra workshops med instruktörer från GSO och GO
  • 100 personer deltog på seminariepassen.

I år hoppas vi toppa dessa siffror. Inte för att det är ett mål i sig utan för att vi upplever att intresset ökar succesivt för orkestermusiken. Vi har också i Syskonorkestrarna i Väst blivit fler medlemsorkestrar och med vår specialinbjudan av kulturskolan så tror vi på ett ökat intresse för festivalens utbud.

Våra utställare 2025

Dessa är på plats på fredagen från kl. 16.00 i samband med festivalinvigningen och fram till lördag kväll.

SEMINARIER 2025

Lördag 20 sept 10.15

Seminarie 1
Historiskt samarbete bakom Göteborgs musikliv

Anders Karlsson

Anders Carlsson är filosofie doktor i musikvetenskap och skrev sin avhandling om organiserandet av det offentliga musiklivet i Göteborg under 1800-talet. Carlsson har haft olika anställningar vid Göteborgs universitet som bl.a. forskningssamordnare vid Högskolan för scen och musik, föreståndare för Göteborg Organ Art Center och prefekt vid Högskolan för design och konsthantverk. Han var huvudredaktör för Svensk tidskrift för musikforskning 1999–2008.

Vad jag ska prata om:

När Göteborgs orkesterförening (Göteborgs Symfoniker) bildades 1905 samtidigt som det nya Konserthuset på Heden stod färdigt, fick göteborgarna landets första professionella symfoniorkester; nio år före Stockholm. Hur kunde detta ske? Anders Carlsson kommer berätta om det privata musiklivet i Göteborg och hur detta samverkade med det offentliga musiklivet, samt hur repertoar, lyssnarvanor och professionalisering utvecklades till det vi idag känner igen som ”klassiska konserter”. I denna utveckling finns också en del märkespersoner utan vars påverkan utvecklingen aldrig hade skett. Att den tjeckiske tonsättare Bedrich Smetana bodde i staden i fem år vet nog de flesta. Men det fanns också andra. Följ med på en resa då musiken endast kunde ljuda genom de instrument människan själv trakterade, då vaktparaden genom stan var en musikupplevelse, då stadens elitkör endast gav konserter för sina egna vänner och de övriga var uteslutna. Det var inte demokratiskt, men det skulle komma att förändras. 

Seminarie 2
10.15
Folkmusikseminarium, Jack Johansson

Seminarie 3
Barockmusikseminarium, Samuel Runsteen

Seminarium 4
Frihamnskyrkans arkitektur, Samuel Reinwalds

Lördag 20 sept 15.30
Seminarium 5
Frikyrkans plattform formar musiker, Ingemar Tessin

Seminarium 6
GSO Ungdomsprojekt
Side by Side, Vägus, Sportlovsorkestern

WORKSHOP
Lö 20 sept 15.30
Stråk
Dieter Schöning
Pelarsalen, källarplan

Träblås
Urban Claesson
Azusa plan 5

Bleckblås
Per Ivarsson
Kyrksalen