HemOrkesterfestivalen 2025Seminarier 2025

Seminarier 2025

Under Orkesterfestivalen 2025 erbjuds det såväl seminarier som panelsamtal och guidade rundvandringar utöver alla konserter, workshops och utställare.



SEMINARIE #1

Lördag 20 sept 09.15 – övre salen

Historiskt samarbete bakom Göteborgs musikliv

När Göteborgs orkesterförening (Göteborgs Symfoniker) bildades 1905 samtidigt som det nya Konserthuset på Heden stod färdigt, fick göteborgarna landets första professionella symfoniorkester; nio år före Stockholm. Hur kunde detta ske?

Anders Carlsson kommer berätta om det privata musiklivet i Göteborg och hur detta samverkade med det offentliga musiklivet, samt hur repertoar, lyssnarvanor och professionalisering utvecklades till det vi idag känner igen som ”klassiska konserter”.

I denna utveckling finns också en del märkespersoner utan vars påverkan utvecklingen aldrig hade skett. Att den tjeckiske tonsättare Bedrich Smetana bodde i staden i fem år vet nog de flesta. Men det fanns också andra. Följ med på en resa då musiken endast kunde ljuda genom de instrument människan själv trakterade, då vaktparaden genom stan var en musikupplevelse, då stadens elitkör endast gav konserter för sina egna vänner och de övriga var uteslutna. Det var inte demokratiskt, men det skulle komma att förändras. 

Anders Carlsson
Anders Carlsson

Anders Carlsson är filosofie doktor i musikvetenskap och skrev sin avhandling om organiserandet av det offentliga musiklivet i Göteborg under 1800-talet. Carlsson har haft olika anställningar vid Göteborgs universitet som bl. a. forskningssamordnare vid Högskolan för scen och musik, föreståndare för Göteborg Organ Art Center och prefekt vid Högskolan för design och konsthantverk. Han var huvudredaktör för Svensk tidskrift för musikforskning 1999–2008.


SEMINARIE #2

lördag 20 sept 09.15 – Övre Salen, plan 5

Folkmusikseminarie med Jack Johansson

I detta seminarium tar Jack Johansson oss genom den svenska folkmusikens värld, från traditionens historia till praktisk utövning. Han presenterar vad som gör svensk folkmusik unik och hur den förändras över tid.

Jack belyser också folkmusikens dialekter, subgenres och metriska förlopp i de olika låttyperna.

Vi kommer att titta på låtspel, danser och spelteknik genom praktiska övningar och utforska dansens koppling till musiken.

Seminariet vänder sig till både nybörjare och erfarna musikanter som vill fördjupa sin förståelse för den svenska folkmusikens historia och uttryck.

Jacko Johansson, violinist och folkmusiker
Jack johansson

Jack Johansson är musiker, spelman och pedagog från Trollhättan med bakgrund i svensk folkmusik. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, har varit verksam på Skansen och leder både undervisning och folkmusikkurser runt om i landet. Jack spelar i många olika sättningar och kombinerar tradition med eget uttryck.


SEMINARIE #3

lördag 20 sept 09.15 – hamnsalen, entréplan

Tidig musik: del 1 – ”Att läsa mellan raderna”, barock och klassicism

En introduktion för orkestermusiker till den tidiga musiken. Vi kommer gå igenom tidsperioden och genom en övergripande bild försöka förstå hur man kan tänka kring interpretation, dynamik, harmonik och frasering. Får man använda vibrato? Hur vet man vilken dynamik man ska spela? Vilket tempo skall man spela? Vad är hipp?

Vi kommer diskutera detta och andra exempel på vanliga frågetecken inom genren.

Det man får med sig från detta seminarium kommer provas praktiskt under workshopen ”Tidig musik: del 2” kl. 15:30.

Samuel Runsteen, multiinstrumentalist och violinist vid Göteborgs Symfoniker
Samuel runsteen

Samuel Runsteen är en multiinstrumentalist från Göteborg. Sedan 2012 innehar han en fast tjänst som violinist i Göteborgs Symfoniker. Han har en masterexamen i violin och studerade vid Högskolan för Scen och Musik, Göteborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Academy of Performing Arts i Prag. Han har många gånger agerat som konsertmästare och sektionsledare i flera olika svenska orkestrar.


SEMINARIE #4

lördag 20 sept 09.15 – Rundtur, samling i receptionen, entré plan

Frihamnskyrkans arkitektur

Pehr Hasslöf är en av Frihamnskyrkans många volontärer och varit en av projektledarna vid framför allt inredning och montering av utrustning i samband med färdigställandet av kyrkans alla lokaler. Han har också bistått med juridisk rådgivning både före och efter uppförandet av byggnaden.

Ända sedan Frihamnskyrkans invigning har han varit en av flera guider. En guidad rundvandring med Pehr i den intressanta byggnaden är en spännande upplevelse. Rundvandringen utgår från receptionen på entréplan och genomförs även 15:30.

Pehr Hasslöf
Pehr Hasslöf

Pehr Hasslöf är ingenjör och jurist som arbetat många år inom bank och finansvärlden i varierade uppdrag. Som företagsjurist har han arbetat på flera olika bolag bl.a. inom IT branschen och nu senast på Hyresgästföreningen men även som ombud i Hyresnämnd och Tingsrätt/Hovrätt samt Presstalesperson.


SEMINARIE #5

lördag 20 sept 15.30 – Artium, plan 3

Frikyrkans plattform formar musiker

Ingemar Tessin ger en historisk tillbakablick över frikyrkans betydelse som en del av Sveriges musikaliska infrastruktur.

Många professionella musiker och sångare har börjat sin karriär på frikyrkans plattform. Vad kommer det sig?

Hur har tillgången till frikyrkans estrad påverkat formandet av dessa musikaliska begåvningar? Vad skiljer frikyrkans scen från andra publika scener? Hur har detta påverkat musikintresserade barn och ungdomar? Hur ser det ut idag och är man relevant för sin samtid?

Ingemar Tessin
Ingemar Tessin

Ingemar Tessin har varit dirigent för Smyrnakyrkans symfoniorkester under 45 år. Genom åren har det blivit flera hundra framträdande med denna orkester, i Göteborg och på turnéer, bland annat tre år i rad i Dalhalla, samt flera skivinspelningar och i TV-gudstjänster. Han har dirigerat i konserter ordnade av Läkare mot kärnvapen samt många gånger i olika kyrkliga sammanhang inte minst vid årskonferenser för Pingströrelsens musikliv. Ingemar Tessin har cirka hundra egna kompositioner för olika besättningar, alltifrån verk för kör och/eller orkester, olika soloinstrument och orkester till enskilda sånger som romanser och andliga sånger. Som musikalisk arrangör närmare ett tusen titlar inklusive fyra musikaler och ett par oratorier.


SEMINARIE #6

lördag 20 sept 15.30 – Rundtur, samling i receptionen, entré plan

Frihamnskyrkans arkitektur

Pehr Hasslöf är en av Frihamnskyrkans många volontärer och varit en av projektledarna vid framför allt inredning och montering av utrustning i samband med färdigställandet av kyrkans alla lokaler. Han har också bistått med juridisk rådgivning både före och efter uppförandet av byggnaden.

Ända sedan Frihamnskyrkans invigning har han varit en av flera guider. En guidad rundvandring med Pehr i den intressanta byggnaden är en spännande upplevelse. Rundvandringen utgår från receptionen på entréplan och genomförs även 09:15.

Pehr Hasslöf
Pehr Hasslöf

Pehr Hasslöf är ingenjör och jurist som arbetat många år inom bank och finansvärlden i varierade uppdrag. Som företagsjurist har han arbetat på flera olika bolag bl.a. inom IT branschen och nu senast på Hyresgästföreningen men även som ombud i Hyresnämnd och Tingsrätt/Hovrätt samt Presstalesperson.

Läs mer om orkesterfestivalens: