Orkesterfestivalen 2025 erbjuder ett flertal workshops för såväl stråkmusiker som trä- och bleckblåsare.
Alla workshops genomförs lördag 20/9 och pågår under 45 minuter i skilda lokaler i Frihamnskyrkan. De är helt kostnadsfria för såväl besökare som medverkande orkestrars medlemmar och hålls av erfarna musiker från såväl Göteborgs Symfoniker som GöteborgsOperan.
VIOLIN & VIOLA

Workshop med Dieter Schöning
Lördag 20 september 15.30
Pelarsalen, källarplan
Dieter Schöning är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och är alt. 1:e konsertmästare i GöteborgsOperans orkester. Han började i Stora Teaterns orkester 1987 och kom då närmast från Aarhus symfoniorkester. Sedan starten 1994 har han tillhört GöteborgsOperans orkester.
Dieter är också medlem i stråkkvartetten Klarakvartetten. Under flera år undervisade han på Musikhögskolan i Göteborg och är en flitigt anlitad kammarmusiker. Dieter spelar också jazzviolin i ett flertal konstellationer.
CELLO & KONTRABAS

Workshop med Jun Sasaki
Lördag 20 september 15.30
Övre salen, Plan 5
Jun Sasaki är cellist och alt. stämledare i Göteborgs Symfoniker. Han föddes i London av japanska föräldrar. Som tolvåring bestämde han sig för en bana som cellist och började på Yehudi Menuhin School. Sedan dess har cellon tagit honom till stora delar av Europa och utanför som solist, kammarmusiker och sedan 2014 som alternerande stämledare i GöteborgsSymfoniker.
JunSasaki studerade för Thomas Carroll vid Royal College of Music i London och Truls Mørk vid Norges Musikkhøgskole i Oslo. Bland priser han erhållit finns Anne Shuttleworth-priset för bästa soloframförandet på cello vid Royal College of Music, Royal Overseas League String-priset samt andrapriset och specialpriset vid den internationella Antonio Janigro-tävlingen i Kroatien. JunSasaki var också finalist vid BBC Young Musician-tävlingen 2008.
TRÄBLÅS

Workshop med Urban Claesson
Lördag 20 september 15.30
azusa, plan 5
Sedan 1995 är Urban Claesson soloklarinettist i Göteborgs Symfoniker. Han kom till orkestern 1986 och har framträtt som solist med Göteborgs Symfoniker vid ett 20-tal tillfällen, bland annat i Mozarts Klarinettkonsert och Sinfonia concertante för blåsare, Bruchs Konsert för klarinett, viola och orkester och Coriglianos Klarinettkonsert.
Som kammarmusiker har han bland annat framträtt med Amadeuskvartetten och Brittenkvartetten. Urban Claesson är också verksam som huvudlärare i klarinett vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.
BLECKBLÅS

Workshop med Per Ivarsson
Lördag 20 september 15.30
kyrksalen, plan 1
Per Ivarsson arbetar till vardags som solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker och undervisar i trumpet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.
Efter privata trumpetstudier i Malmö flyttade Per Ivarsson till Karlsruhe för högre studier. Åren i Tyskland var betydelsefulla på flera sätt. Ivarsson fick möjlighet att utforska många musikstilar, inklusive barockmusik på originalinstrument, samt spela i Ensemble Phoenix i Basel bland annat i flera uruppföranden av Georg Friedrich Haas. Väl tillbaka i Sverige fick Ivarsson tjänsten som alternerande solotrumpetare i Malmö Symfoniorkester och några år därefter vann han provspelningen som solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker. Han har även varit solotrumpetare i Oslo-Filharmonin säsongen 2015-2016. Vid samma tid påbörjade Ivarsson trumpetstudier vid diplomutbildningen på Musikhögskolan i Malmö för professor Håkan Hardenberger.
TIDIG MUSIK – del 2

Workshop med Samuel Runsteen
Lördag 20 september 15.30
Hamnsalen, Entréplan
Introduktion till tidig musik del 2: ”Att läsa mellan raderna” – barock och klassicism.
Här spelar vi tillsammans och provar att använda oss av kunskaperna från seminariet ”Tidig Musik: del 1” i praktiken. Ta med ditt instrument. Öppet för alla instrumentgrupper. Inga barockinstrument eller barockstråkar krävs. A=440. Vill man bara vara med och lyssna så går det bra också.
Samuel Runsteen är en multiinstrumentalist från Göteborg. Sedan 2012 innehar han en fast tjänst som violinist i Göteborgs Symfoniker. Han har en masterexamen i violin och studerade vid Högskolan för Scen och Musik, Göteborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Academy of Performing Arts i Prag. Han har många gånger agerat som konsertmästare och sektionsledare i många olika svenska orkestrar. Efter studier i tidig musik vid Koninklijk Conservatorium Den Haag och Koninklijk Conservatorium Brussel erhöll han år 2020 masterexamen i Viola da gamba med utmärkelse (cum laude).
Som gambist har Samuel spelat med många tidig musikensembler så som Drottningholms Barockensemble (SE), Ricercar Consort (BE) The Swedish Consort (SE), Les Voix Humaines (CA), Göteborg Baroque (SE), Höör Baroque (SE), Karlsson Barock (SE) och BAGS (SE). 2019 fick han ta emot det stora Rosenborg-stipendiet från Kungliga Musikaliska Akademien för sina bedrifter inom tidig musik.