Workshop

LÖRDAG 14.30

4 WORKSHOPs pågår samtidigt men i olika lokaler, se program

STRÅKMUSIKER

Dieter Schöning från GöteborgsOperan
Dieter är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och är konsertmästare i GöteborgsOperans orkester. Han började i Stora Teaterns orkester 1987 och kom då närmast från Aarhus symfoniorkester. Sedan starten 1994 har han tillhört GöteborgsOperans orkester. Dieter är också medlem i stråkkvartetten Klarakvartetten. Under flera år undervisade han på Musikhögskolan i Göteborg och är en flitigt anlitad kammarmusiker. Dieter spelar också jazzviolin i ett flertal konstellationer.

TRÄBLÅS

Sedan 1995 är Urban Claesson soloklarinettist i Göteborgs Symfoniker. Han kom till orkestern 1986 och har framträtt som solist med Göteborgs Symfoniker vid ett 20-tal tillfällen, bland annat i Mozarts Klarinettkonsert och Sinfonia concertante för blåsare, Bruchs Konsert för klarinett, viola och orkester och Coriglianos Klarinettkonsert. Som kammarmusiker har han bland annat framträtt med Amadeuskvartetten och Brittenkvartetten. Urban Claesson är också verksam som huvudlärare i klarinett vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

BLECKBLÅS

Per Ivarsson från Göteborgs Symfoniker
Per Ivarsson arbetar till vardags som solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker och undervisar i trumpet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Efter privata trumpetstudier i Malmö flyttade Per Ivarsson till Karlsruhe för högre studier. Åren i Tyskland var betydelsefulla på flera sätt. Ivarsson fick möjlighet att utforska många musikstilar, inklusive barockmusik på originalinstrument, samt spela i Ensemble Phoenix i Basel bland annat i flera uruppföranden av Georg Friedrich Haas. Väl tillbaka i Sverige fick Ivarsson tjänsten som alternerande solotrumpetare i Malmö Symfoniorkester och några år därefter vann han provspelningen som solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker. Han har även varit solotrumpetare i Oslo-Filharmonin säsongen 2015-2016. Vid samma tid påbörjade Ivarsson trumpetstudier vid diplomutbildningen på Musikhögskolan i Malmö för professor Håkan Hardenberger.

SMYRNAKYRKANS MUSIK UNDER 100 ÅR

Ingemar Tessin, Smyrnakyrkans Symfoniorkester
Smyrnas tidiga musik, strängmusik, blåsorkester, hur symfoniorkestern växte fram, hur lät det förr och hur låter det nu i frikyrkan.

Ingemar Tessin har varit dirigent för Smyrnakyrkans Symfoniorkester under 45 år. Genom åren har det blivit flera hundra framträdanden med denna orkester i Göteborg och på turnéer bland annat tre år i rad i Dalhalla, samt flera skivinspelningar och TV-gudstjänster. Han har dirigerat i konserter ordnade av Läkare mot kärnvapen samt många gånger i olika kyrkliga sammanhang inte minst vid årskonferenser för Pingströrelsens musikliv.

Ingemar Tessin har cirka hundra egna kompositioner för olika besättningar, alltifrån verk för kör och/eller orkester, olika soloinstrument och orkester till enskilda sånger som romanser och andliga sånger. Som musikalisk arrangör närmare ett tusen titlar inklusive fyra musikaler och ett par oratorier.